Menu
Repetent
STIJN DIERCKX

Stijn Dierckx werd in 1990 geboren in Malle als oudste zoon van een muzikaal gezin van drie en groeide op in Wijnegem. Zijn eerste muzikale stappen zette hij aan de Muziek- en woordacademie Zoltán-Kodály in Wijnegem. Hier volgde hij onder meer lessen akoestische gitaar bij Walter van der Ven, piano bij Minneke Struyf en Wim Kets, en basgitaar bij Wout Michielsen. In buurgemeente Schoten volgde hij lessen jazz-zang bij Nel Ponsaers. Hij leerde zichzelf ook de basics aan van drum en percussie, melodisch slagwerk, altsaxofoon, klarinet en accordeon. Ook arrangeren, componeren en dirigeren leerde hij op autodidactische wijze.

Sinds december 2013 is Stijn Dierckx lid van het Universitair Koor Antwerpen, waar men hem beter kent onder het pseudoniem Stanny. Al snel verliet hij de zangstoel om tijdens de repetities plaats te nemen achter het klavier en zo dirigent Dirk De Nef van pianistieke ondersteuning te voorzien. Ook fungeert hij hier geregeld als vervangend dirigent indien nodig.

In de loop der jaren schreef hij verschillende arrangementen voor het leerlingenorkest van de KHWV in Wijnegem, maar het merendeel van zijn bewerkingen en arrangementen schreef hij voor het UKA. Zo arrangeerde hij in 2015 ook een tiental nummers voor de cd-opnames van “Vettige Vlomse Volksliekes” in samenwerking met Jos Smos, bekend van de Antwerpse folkgroep Katastroof.

“Phenomenae Naturae” was zijn eerste echte compositie voor koor, waarmee hij trachtte enkele natuurfenomenen op muzikale wijze te vertolken. De teksten zijn van verschillende Britse en Amerikaanse auteurs. Het UKA bracht dit werk in première tijdens hun kerstconcert in 2016, en gebruikte ook verschillende fragmenten tijdens de koorwedstrijden in Lier en Riga in april en juli 2017.