Menu
Repetent
STIJN “STANNY” DIERCKX

Opleiding

Stijn Dierckx (Malle, °1990) zette als kind zijn eerste stappen in de muzikale wereld als lid van kinderkoor De Fideeltjes in Wijnegem, en volgde lessen klassieke gitaar (Walter van der Ven), piano (Minneke Struyf en Wim Kets) en basgitaar (Wout Michielsen) aan de gemeentelijke muziekacademie in Wijnegem. In buurgemeente Schoten volgde hij ook lessen jazz-zang (Nel Ponsaers). Het meeste plezier haalt hij echter uit het leren op autodidactische wijze. Drum, percussie, melodisch slagwerk, altsaxofoon, klarinet, accordeon en zelfs teremin: geen enkele uitdaging gaat hij uit de weg. Ook arrangeren, componeren en dirigeren leerde hij zichzelf al doende.

Dirigeren en zingen

In het verleden dirigeerde Stijn Dierckx zowel kinderkoor Aloha! (2009-2014) en kerkkoor Aanhef (2012-2018), beide in Wijnegem, waar hij de kneepjes van het vak leerde onder supervisie van Mon Saveniers. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Universitair Koor Antwerpen (UKA) als pianist-begeleider tijdens repetities en vervangend dirigent indien vaste dirigent Dirk De Nef verhinderd is.

Buiten de koorwereld is Stijn Dierckx ook actief in het hafabra-milieu. In Wijnegem was hij jaren lang muzikant en vervangend dirigent in het Koninklijk Harmonieorkest De Wijngaard Vrijheidsvrienden. Sinds 2019 is hij vaste dirigent van hun leerlingenorkest en sinds 2020 ook van het groot orkest. Om zich nog verder te specialiseren, volgt hij de cursus instrumentale directie aan de SAMWD te Lier (Erwin Scheltjens).

Componeren

In 2011 werd Stijn Dierckx tot laureaat gekozen van de instrumentale compositiewedstrijd Tijl Uilenspiegel, georganiseerd door de muziekacademie van Schoten, met een werk voor klarinet, hobo, viool, altviool, cello en piano. Voor het UKA schreef hij reeds talloze bewerkingen en arrangementen, waaronder een tiental nummers voor de cd-opnames van Vettige Vlomse Volksliekes in samenwerking met Jos Smos (Katastroof) in 2015.

In 2016 componeerde hij de suite Phenomenae Naturae voor SATB en piano waarin vijf natuurfenomenen muzikaal vertolkt worden op teksten van Britse en Amerikaanse auteurs. In 2018 schreef hij het tweeluik Winterlandschap voor SATB a capella op teksten van Paul van Ostaijen. Het UKA bracht beide werken in première en voerde er delen van uit tijdens de European Choir Games in respectievelijk 2017 (Riga, Letland) en 2019 (Göteborg, Zweden). In opdracht van het Leuvens studentikoos mannenkoor Cantores Lovanienses maakte hij in 2019 een bewerking van Ik zag Cecilia komen voor driestemmig mannenkoor a capella.

In 2020 won hij de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie leerlingen DKO met het werk Luce Prima, dat als toevoeging aan en begin van Phenomenae Naturae werd geschreven. Het vertolkt de zonsopgang en het ontwaken van de natuur (letterlijk vertaald: op het moment van het eerste licht). Luce Prima werd in september 2020 in première gebracht door het Vlaams Radiokoor olv Joris Derder.