Menu
Geschiedenis
10 Jaar UKA

Het UKA tijdens de viering van 10 jaar UA (foto: dwars)

De eerste repetitie van het Universitair Koor Antwerpen vond plaats op 13 maart 1989. Sindsdien komt het UKA wekelijks samen om op een ludieke manier allerlei vormen van koormuziek te beoefenen.

Vóór 2009 bestond het UKA uit veel personeelsleden en mensen van buiten de Universiteit, maar door de toename aan populariteit bij de studenten is het koor een koor voor en door studenten kunnen worden. Dit kwam er vooral op vraag van de leden, maar ook de UAntwerpen wilde een afgelijnde doelgroep.

Sindsdien is het koor alleen maar groter en ambitieuzer geworden. Op enkele jaren tijd gingen we van ongeveer 20 leden naar zo’n 75 tegenwoordig. Ook de bekendheid binnen de UAntwerpen groeide, en het UKA wordt geregeld gevraagd om proclamaties, recepties en andere feestelijkheden op te luisteren met muzikale intermezzo’s. Mijlpalen hierin zijn de viering van 10 jaar Universiteit Antwerpen in het operagebouw in Antwerpen in 2013 en de uitreiking van de
eredoctoraten in 2014.

Carmina Burana

Uitvoering van Carmina Burana ism Arti Vocali (2016)

Maar ook buiten de universiteit begint het UKA stilaan naam te krijgen. In maart 2016 werd “Carmina Burana” van Carl Orff uitgevoerd, samen met Arti Vocali, in deSingel in Antwerpen. Het voorjaar van 2017 stond dan weer in het teken van enkele koorwedstrijden, een nieuwe stap in de (muzikale) groei van het UKA. Het provinciaal koorconcours in Lier werd in maart afgesloten met het resultaat “Uitmuntendheid met onderscheiding”, en in juli maakte het UKA haar internationaal debuut op de 3rd European Choir Games in Riga, Letland, met een zilveren diploma level 10 tot gevolg. Twee jaar later werd opnieuw een zilveren diploma (level 8) behaald in Göteborg, Zweden.

Dirigenten van het UKA sinds oprichting:

1989-1992: Frans Cuypers
1992-heden: Dirk De Nef